Teater ja kontsert

Muinastulede öö Mari Kalkuni kontsert

28.
august
laupäev
2021
Kell 20:00

Pilet 5€ müügil enne algust kontserdipaigas!

Ühe kaunima suvise traditsiooniga saab ühineda igaüks, kes soovib mööduvale suvele meeldejääva punkti panna. Meid on sel õhtul palju, me ei ole üksi!

Seoses vabariigi valitsuse poolt kehtestatud piirangutega, peame ka meie korraldajatena võtma kasutusele külaliste kontrollimise üritusele sissepääsul.

Kontserdile saab siis, kui Sul on olemas 5€ pilet ja:

- COVID-19 vaktsineerimiskuuri läbimise tõend;

- haiguse läbipõdemise tõend;

- negatiivse PCR testi tõendi, mis on tehtud kuni 72h enne üritust või antigeeni test (kuni 48h enne üritust).

NB! Kohapeal testimist ei teostata.

Nõue ei kehti alla 18. aastastele lastele ja noortele. Tõendid kättesaadavad www.digilugu.ee. Ürituse korraldajad kohapeal kiirtestimist ei võimalda.

Paneme südamele kõigile neile, kes on mõelnud üritustele tulla, et te prindiksite vastavad tõendid välja või salvestaksite tõendid telefonisse. 

Ja veel, palun aidake enda vanemaid ja vanavanemaid, kes võivad jääda tõendite väljaprintimisega hätta. Püüame selle keerulise aja rahumeelselt ja mõistvalt üle elada ning küll varsti pidutseme taas piiranguteta! ????????

Südames ja mõtetes teiega

Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus

Kord aastas, muinastulede ööl süüdatakse lõkked meenutamaks ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid. Tänapäevasel rannalõkete süütamise suvelõpuüritusel, mis on paari aastakümnega saanud üldrahvalikuks traditsiooniks, loome mööda randa ühiselt lõkete keti ja üheskoos mere ääres üritust tähistades edastatame niiviisi eelkõige positiivseid mõtteid ja sõnumeid. Seoses valit

 

Iilastuled süüdati viikingite ajastul praktilisest vajadusest, muinastulesid süüdatakse nüüdisajal kord aastas

Kunagi nimetati rannaäärseid märgutulesid iilastuledeks, eelkõige Eesti saartel. See oli tuli, mis süüdati rannas hilja peale jäänud paadimeestele. Iilane ehk tulemees sai tule hoidmise eest igalt tule juurde saabunud paadilt sada räime. Seda korda ja kohustust järgiti sadu aastaid, sest oli nii meremeeste ellujäämiseks kui ka rannakülade kestmiseks oluline.

Kaasaegsed rannalõkked, mis nüüd süüdatakse kord aastas muinastulede ööl, meenutavad neid tulesid ja meremeestele tee näitamise ning naabritele teadete edastamise olulisust.

Mari Kalkun

Viljakas looja ja laulja Mari Kalkun on karismaatiline esineja, kelle muusika jutustab lugusid metsast ja linnast, laiast maailmast ja elust enesest. Tema kontserdid on ehedad ja isiklikud peegeldades aastaaegade rütme ja kutsudes kaasa ümisema. Mitmekülgne muusik valdab erisuguseid pille ning tema isikupärane hääl on ühtaegu õrn ja vägev. Mari meeldejäävad meloodiad ja ruumilised helimaastikud on teemade poolest üldinimlikud ja toetuvad tema Võrumaa juurtele. Mari muusika on justkui pelgupaik, kust ta ammutab rahu ja kindlust ning pakub seda ka teistele. 

Mari Kalkun on oma kontsertidega esinenud enamikes Euroopa riikides, New Yorgis ning käinud kuuel ringreisil Jaapanis. Tema muusika on leidnud märkamist muusika tunnustussündmustel ja kriitikute poolt. 2018. aastal valiti Kalkuni sooloalbum “Ilmamõtsan” album The Guardiani poolt aasta parimate maailmamuusika albumite esikümnesse.  2018. aastal tunnustati teda Tallinn Music Week artistiauhinnaga, 2019. aastal pälvis Kalkun Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia, mis on Eestis kaalukaimaks tunnustuseks heliloomingu valdkonnas. Tänavu kuulutas ERR Mari Kalkuni Aasta Muusikuks. 

"Maril on lugusid, mida võibki toimelt võrrelda loitsudega: need võivad rahustada, ergutada, tantsitada ja ravida. Seda kõike suutsid ja tegid lauluga ka me kunagised esivanemad." - Tõnu Karjatse (Sirp)

“Kalkun vahetab järjest pille ja jätab mulje muusikuks olemisest kui maailma lihtsaimast ametist. Laulud voolavad temast välja otsekui looduslikust allikast.” - Marje Ingel (Muusika)  

“Kalkuni loomingu keskmeks on tema laul - rõõm vaheldumas itkuga, kuid tema laulmine on alati loomulik, tasakaalukas, meloodiline. Selle poeetilisus on tõlkimatagi ilmne. Maagiline looming.” - Neil Spencer (The Guardian)

Kodulehekülg:
https://www.marikalkun.com

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5YlTySs4XWgNgGDcBiwdu9?si=LyZiPh7dSoykDilI9BOGpg

Youtube:
https://www.youtube.com/user/marikalkun