Näitused

Riho Toomra näitus "Niidist kunstini"

03.
november
teisipäev
2020
kuni 31. detsember

1963. aastal Rakveres sündinud Riho Toomra sai kudumispisiku teismelisena oma vanaemalt. Saksa keeles on selle tehnika nimi kunststricken, mis otsetõlkes tähendab kunstkudumist. Praktilised eestlased on selliselt kootud linikuid kasutanud peamiselt lauakatetena kuid seinal eksponeerituna avalduvad peened mustrinüansid oluliselt paremini.

Näitusel eksponeeritavad Riho Toomra kunstkudumid on valminud Herbert Richard Nieblingi poolt loodud mustrite järgi. H. Niebling (1903-1966) oli Saksa kunstnik, kes pühendas pitsimustrite loomisele kogu oma elu. Ka tingmärkide süsteemi eest, mida kudujad nii iseenesest mõistetavalt kasutavad, peame olema tänulikud just temale. Niebelingi poolt  loodud mustreid on kasutanud ilmselt paljud,tegeliku loojat teadmata. Üksikud siit-sealt nopitud infokillud ärgitasid näituse autorit mustrilooja kohta rohkem teavet hankima ja viimased kümmekond aastat on ta teadlikult otsinud ja kudunud suure pitsimeistri aegumatuid mustreid.

Riho Toomra portfooliosse kuulub tänaseks sadu pitskudumeid, kuid tema eesmärgiks pole nendega raha teenida, vaid pigem silmailu pakkudaEhkki rockmuusika ja pitsikudumine on need, mis Riho hinge toidavad, siis oma igapäevaleiba teenib mees bussifirma omaniku ja bussijuhina. Oma töid ja hobisid on ta aga alati püüdnud ühendada ja nii ongi ta täna rockiringkondades tuntud pigem selle poolest, et sõidutab raskemuusikasõpru erinevatele Euroopa rockfestivalidele. Ka Tallinna rockiklubid Hades ning Tapper on loodud tema  initsiatiivil.

Peale Eesti on Toomra tööde näitusi eksponeeritud  mitmel korral Lätis ja Leedus, samuti eelmisel aastal Hollandis.